Espresso — naša zrnková káva vhodná na espresso
Najpredávanejšie
Značky
Krajina pôvodu
Príprava
Káva espresso — bohatá chuť a nádherná vôňa
Espresso je jedným z najobľúbenejších a najrozšírenejších spôsobov prípravy kávy. Ide o silný kávový koncentrát, ktorý uspokojí bezprostrednú chuť na kávu a potrebu kofeínu. Zároveň ponúka v malej šálke na espresso výraznú vôňu a silnú chuť.
V našej ponuke nájdete rôzne jednodruhové kávy aj zmesi na espresso, ktoré sú skvelé na prípravu v domácom pákovom alebo automatickom kávovare. Tieto kávy sú pražené tmavšie, majú silnejšiu chuť a plné telo, ktoré vám prinesie pôžitok z obľúbeného espressa.
Správne espresso má vyváženú extrakciu. Espresso sa pripravuje zo 7-9 gramov jemne mletej kávy a extrakcia trvá 20-30 sekúnd. Objem nápoja by mal byť 25-30 ml. Použité hodnoty v príprave môžeme mierne upravovať v závislosti od extrakčného pomeru a podľa toho, aký druh kávy používame, aby tak káva chutila čo najlepšie a bol využitý jej celkový chuťový potenciál.
Najstabilnejšími údajmi pri príprave espressa býva tlak vody pôsobiaci na kávu a jej teplota. Tá je väčšinou nastavená na 92 °C. Tlak býva spravidla o hodnote 9 barov. Pôsobením tlaku, ktorý espresso kávovar vyvinie, sa urýchli extrakcia kávy. Káva je vďaka tlaku rýchlo pripravená a extrahovaná chuť je zároveň viac koncentrovaná.
Perfektné espresso je zložené z dvoch vrstiev. Crema (krémovo vyzerajúca hodvábna a lesklá vrstva na hladine, ktorá vznikla pri extrakcii ako zmes kávových olejov, cukrov, bielkovín a kyselín) a telo (tmavá tekutina pod hladinou). Samotná crema môže byť na chuti horkejšia, a preto odporúčame espresso pred pitím premiešať lyžičkou. Tak sa vrstvy a chute prepoja v komplexný chuťový zážitok.
Silná chuť espressa je priam stvorená na párovanie s teplým napeneným mliekom, a espresso tak slúži ako základ variánt ako sú obľúbené cappuccino, trendy flat white, espresso lungo či klasické americano, alebo jemné cafe latte.