Filtrovaná káva - káva vhodná pre dripper, aeropress, alebo woodneck
Najpredávanejšie
Značky
Krajina pôvodu
Príprava
Filtrovaná káva je jedným z alternatívnych spôsobov prípravy kávy.
Princíp prípravy filtrovanej (alebo prekvapkávanej) kávy spočíva v kvapkaní horúcej vody na namletú kávu (tzv. dripping), ktorá cez filter len pomocou gravitácie preteká do záchytnej nádoby. Najčastejšie používané kávové filtre sú z papiera, ich výhodou je možnosť vyhodenia filtra spolu s kávovou usadlinou, ktorá po príprave zostane. Látkový, kovový alebo plastový kávový filter je naopak možné používať opakovane.
Medzi klasické metódy prípravy filtrovanej kávy patria najmä: French Press, Chemex, Dripper – najčastejšie Hario V60 a samozrejme aj obľúbený Aeropress.
Pri príprave filtrovanej kávy extrahujeme kávu dlhšie, ako pri espresse. Pre extrakciu využívame viac a hrubšie mletej kávy a úmerne k tomu získavame aj viac kávy v šálke. Napríklad v základnom recepte na prípravu kávy pomocou drippera Hario V60 používame na jeden hrnček 16 g stredne mletej kávy, ktorú zalievame cca 280 g horúcej vody. Odskúšané a nami odporúčané pomôcky na prípravu skvelej šálky filtrovanej kávy nájdete takisto v našej ponuke.
Filtrovaná káva nemá vrstvy alebo hustotu ako espresso, jej chute sú jemnejšie, akoby viac rozprestreté. Prejavujú sa slabšie, sprievodné tóny, ktoré sa v priebehu času s chladnutím kávy ďalej otvárajú alebo menia. Môžeme tak rozoznávať a odhaľovať aj zložitejšie chute.
Ideálna káva na filter je jednodruhová (zrná, ktoré majú jediný pôvod), takže pre tento spôsob prípravy kávy neodporúčame kávové zmesi.
Šálka filtrovanej kávy obsahuje väčšie množstvo nápoja ako pri espresse. Filtrovaná káva sa môže javiť ako slabšia káva, čo je spôsobené rozložením chutí do celého objemu kávy vďaka pomalej extrakcie. Avšak "filter" obsahuje obvykle oveľa viac kofeínu ako espresso, jeho nástup je však o niečo pomalší.
Do „filtra“ sa práve pre jeho charakteristické vlastnosti veľmi nehodí pridávať mlieko, predovšetkým pokiaľ si chceme dopriať napríklad jednodruhovú kávu s jemnejšími, aciditnejšími a zložitejšími chuťovými tónmi. Tieto jemné nuansy v chuti by akékoľvek aditívum mohlo zastrieť či prebiť.