Filtrovaná káva - káva vhodná pre dripper, aeropress, alebo woodneck

Najpredávanejšie

coffee sheep kava honduras marcala 250g a
Honduras Marcala
Skladom
896/250
 
od €9,60
(od €8,07 bez DPH)
coffee sheep kava kenya kiambu 250g a
Kenya Kiambu
Skladom
305/250
 
od €9,90
(od €8,32 bez DPH)
coffee sheep kava ethiopia sidamo 250g a
Ethiopia Sidamo
Skladom
644/250
 
od €9,20
(od €7,73 bez DPH)
coffee sheep kava colombia la reserva rum aged 250g a2024
 
€16,90
(€14,20 bez DPH)
coffee sheep kava indonesia gayo sesongot winey 250g a kakadu
 
€13,90
(€11,68 bez DPH)
coffee sheep kava honduras geisha natural 250g 202503a
 
€15,90
(€13,36 bez DPH)
6 položiek celkom

Cena

917
1917

Značky

Krajina pôvodu

Príprava

Zobrazených položiek: 6
coffee sheep kava honduras geisha natural 250g 202503a
Novinka Limitovaná edícia Premium Coffee
€13,36 bez DPH
€15,90

Honduras Geisha Natural ponúka komplexný chuťový zážitok s tónmi horkého kakaa a exotickej marakuje. Prelínajú sa v nej tóny ovocia, mladého vína a rumu, vytvárajúc jedinečnú...

1266
coffee sheep kava indonesia gayo sesongot winey 250g a kakadu
Limitovaná edícia Premium Coffee
€11,68 bez DPH
€13,90

Nechajte sa uniesť jedinečnou chuťou indonézskej kávy Gayo Sesongot Winey. Táto výnimočná káva, spracovaná revolučnou metódou "winey" anaerobic, vás očarí svojou komplexnosťou a...

1257
coffee sheep kava ethiopia sidamo 250g a
od €7,73 bez DPH
od €9,20

Nešľachtený kávovník, ktorý je známy svojou prenikavou, výraznou vôňou červeného ovocia. Kakaová horkosť, ovocné tóny, vysoká acidita. Káva vhodná najmä na alternatívnu prípravu...

644/250
coffee sheep kava honduras marcala 250g a
Natural
od €8,07 bez DPH
od €9,60

Spolok malých farmárov RAOS (Regional Mixta de Agricultores Orgánicos de La Sierra) sa trvalo udržateľnému farmárčeniu s rešpektom k životnému prostrediu začal venovať v roku...

896/250
coffee sheep kava kenya kiambu 250g a
Tip
od €8,32 bez DPH
od €9,90

Veľmi aromatická káva. Má výraznú, avšak neagresívnu aciditu, so stredne silným telom a dlhou ovocnou chuťou pripomínajúcou čučoriedky a maliny. Vhodná najmä na alternatívnu...

305/250
coffee sheep kava colombia la reserva rum aged 250g a2024
Limitovaná edícia Premium Coffee
€14,20 bez DPH
€16,90

Do ponuky našej pražiarne sa vracia unikátna Colombia La Reserva Rum Aged. Obľúbená káva zrejúca v starých rumových sudoch bola pripravená špeciálne pre pražiareň...

1045

Filtrovaná káva je jedným z alternatívnych spôsobov prípravy kávy.

Princíp prípravy filtrovanej (alebo prekvapkávanej) kávy spočíva v kvapkaní horúcej vody na namletú kávu (tzv. dripping), ktorá cez filter len pomocou gravitácie preteká do záchytnej nádoby. Najčastejšie používané kávové filtre sú z papiera, ich výhodou je možnosť vyhodenia filtra spolu s kávovou usadlinou, ktorá po príprave zostane. Látkový, kovový alebo plastový kávový filter je naopak možné používať opakovane.

Medzi klasické metódy prípravy filtrovanej kávy patria najmä: French Press, Chemex, Dripper – najčastejšie Hario V60 a samozrejme aj obľúbený Aeropress.

Pri príprave filtrovanej kávy extrahujeme kávu dlhšie, ako pri espresse. Pre extrakciu využívame viac a hrubšie mletej kávy a úmerne k tomu získavame aj viac kávy v šálke. Napríklad v základnom recepte na prípravu kávy pomocou drippera Hario V60 používame na jeden hrnček 16 g stredne mletej kávy, ktorú zalievame cca 280 g horúcej vody. Odskúšané a nami odporúčané pomôcky na prípravu skvelej šálky filtrovanej kávy nájdete takisto v našej ponuke.

Filtrovaná káva nemá vrstvy alebo hustotu ako espresso, jej chute sú jemnejšie, akoby viac rozprestreté. Prejavujú sa slabšie, sprievodné tóny, ktoré sa v priebehu času s chladnutím kávy ďalej otvárajú alebo menia. Môžeme tak rozoznávať a odhaľovať aj zložitejšie chute.

Ideálna káva na filter je jednodruhová (zrná, ktoré majú jediný pôvod), takže pre tento spôsob prípravy kávy neodporúčame kávové zmesi.

Šálka filtrovanej kávy obsahuje väčšie množstvo nápoja ako pri espresse. Filtrovaná káva sa môže javiť ako slabšia káva, čo je spôsobené rozložením chutí do celého objemu kávy vďaka pomalej extrakcie. Avšak "filter" obsahuje obvykle oveľa viac kofeínu ako espresso, jeho nástup je však o niečo pomalší.

Do „filtra“ sa práve pre jeho charakteristické vlastnosti veľmi nehodí pridávať mlieko, predovšetkým pokiaľ si chceme dopriať napríklad jednodruhovú kávu s jemnejšími, aciditnejšími a zložitejšími chuťovými tónmi. Tieto jemné nuansy v chuti by akékoľvek aditívum mohlo zastrieť či prebiť.